sstdClass Object ( [uid] => 0 [hostname] => 62.169.189.66 [roles] => Array ( [1] => anonymous user ) [cache] => 0 )
varecha

Anémia (chudokrvnosť) – vznik, diagnostika, liečba a prevencia

Cítite sa často unavení či slabí? Príčinou môže byť anémia, inými slovami chudokrvnosť. Ide o chorobný stav, pri ktorom je prítomný nedostatok zdravých červených krviniek potrebných na prenos dostatočného množstva kyslíka do buniek a tkanív v tele. Anémia existuje v niekoľkých formách a každá z nich má svoju príčinu. Čítajte a dozviete sa viac.

Anémia je závažné a celosvetovo vysoko zastúpené ochorenie, ktoré postihuje najmä malé deti a tehotné ženy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí anémiou až 42 % detí mladších ako 5 rokov a 40 % tehotných žien.  

Ako vzniká anémia a akú úlohu zohráva hemoglobín?

Anémia vzniká v prípadoch, keď dôjde k zníženiu počtu zdravých červených krviniek alebo pri poklese koncentrácie hemoglobínu pod fyziologické hodnoty.  

Tvorba červených krviniek prebieha v kostnej dreni. Ich úlohou je prenos kyslíka z pľúc do všetkých častí tela a prenos oxidu uhličitého zase naopak z tela do pľúc, aby bol vydýchnutý.  

Tento prenos umožňuje krvinkám hemoglobín – proteín bohatý na železo, ktorý je zodpovedný za červenú farbu krvi. Na produkciu hemoglobínu a červených krviniek telo potrebuje železo, vitamín B12, folát (kyselinu listovú) a ďalšie živiny z potravy.  

Optimálna koncentrácia hemoglobínu sa líši na základe veku, pohlavia, nadmorskej výšky bydliska, fajčenia a stavu tehotenstva. Príznaky anémie, ako napríklad únava, zimomravosť, bledá pokožka alebo pocit hladu, sa objavujú už pri poklese hladín hemoglobínu pod 100 g/l.  

Formy anémie  

Na základe rôznych príčin vzniku ochorenia poznáme aj rôzne formy anémie. Medzi najčastejšie príčiny anémie patrí:  

  • nedostatok nutrientov v strave (obzvlášť nedostatok železa, deficit folátu, vitamínov B12 a A), 
  • rôzne infekčné ochorenia (napríklad malária, tuberkulóza, HIV a parazitárne infekcie).  

Anémia môže byť vrodená alebo získaná. 

Anémia z nedostatku železa 

Ide o najbežnejší typ anémie, ktorý je spôsobený nedostatkom železa v tele. Železo je potrebné na tvorbu hemoglobínu v kostnej dreni. Bez dostatočného množstva železa telo nedokáže produkovať dostatok hemoglobínu potrebného pre červené krvinky.  

Tento typ anémie sa vyskytuje u mnohých tehotných žien ak sa podcení suplementácia železom a inými potrebnými nutrientmi.  

Ďalej môže byť spôsobená stratou krvi napríklad pri silnom menštruačnom krvácaní; vredoch v žalúdku alebo tenkom čreve; rakovine hrubého čreva či pravidelnom používaní niektorých liekov proti bolesti (najmä s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, ktorá môže spôsobiť zápal žalúdočnej výstelky s následnou stratou krvi).  

Aby bolo anémiu možné nielen vyliečiť, ale aj zabrániť opätovnému výskytu ochorenia, je potrebné diagnostikovať zdroj nedostatku železa. 

Únava, časté zadýchanie sa, studené končatiny? Možno trpíte nedostatkom železa. Okrem vhodnej stravy môžete siahnuť aj po doplnkoch stravy s obsahom železa. Široký výber nájdete v online lekárni Pilulka.sk.

Anémia z nedostatku vitamínov 

Okrem železa potrebuje telo na produkciu dostatočného množstva zdravých červených krviniek folát a vitamín B12. Strava s nedostatkom týchto a ďalších kľúčových živín môže spôsobiť zníženú produkciu červených krviniek.  

Anémia zápalu 

Niektoré ochorenia, ako rakovina, HIV/AIDS, reumatoidná artritída, ochorenie obličiek, Crohnova choroba a iné akútne alebo chronické zápalové ochorenia, môžu mať vplyv na  tvorbu červených krviniek. 

Aplastická anémia 

Aplastická anémia je zriedkavé a život ohrozujúce ochorenie vyskytujúce sa v prípadoch, pri ktorých telo neprodukuje dostatok červených krviniek. Medzi príčiny aplastickej anémie patria infekcie, niektoré lieky, autoimunitné ochorenia a vystavovanie sa toxickým chemikáliám.  

Anémia spojená s ochorením kostnej drene 

Rôzne, najmä rakovinové ochorenia, ako je leukémia a myelofibróza, môžu spôsobiť anémiu ovplyvnením produkcie krvi v kostnej dreni.  

Hemolytická anémia 

Hemolytická anémia vzniká, ak sú červené krvinky zničené rýchlejšie, ako ich dokáže kostná dreň produkovať. Niektoré hematologické ochorenia zvyšujú deštrukciu červených krviniek. Hemolytická anémia môže byť vrodená alebo sa môže rozvinúť v priebehu života.   

Kosáčiková anémia 

Kosáčiková anémia je vrodené chorenie spôsobené chybnou formou hemoglobínu, ktorá núti červené krvinky nadobudnúť abnormálny tvar polmesiaca (kosáka). Nepravidelný tvar červených krviniek vedie k predčasnému odumieraniu a následne chronickému nedostatku červených krviniek. 

Príznaky anémie 

Závažnosť príznakov do značnej miery závisí od rýchlosti rozvoja anémie a nie vždy ich môžeme spozorovať okamžite.  

Príznaky ľahkej formy anémie 

Pri ľahkom stupni anémie sa môžu objaviť mierne príznaky, ako napríklad únava, zimomravosť alebo pocit hladu. 

Stredne ťažká forma anémie 

Vyskytuje sa pri poklese hemoglobínu pod 80 až 100 g/l a príznaky sú výraznejšie. Môže ísť o problémy so sústredením, bolesti hlavy, padanie vlasov, biela bledosť, závraty či lapanie po dychu. V prípade, že sa problémy neriešia, anémia môže prerásť do ťažkej formy.  

Ťažká forma anémie 

Ťažká forma sa vyskytuje pri poklese hemoglobínu pod 80 g/l a môžu sa objaviť príznaky, ako napríklad búšenie srdca, šelesty, zväčšenie srdcovej komory a príznaky srdcového zlyhania. 

Koho sa najčastejšie týka anémia? 

Medzi rizikové faktory, ktoré prispievajú ku zvýšenému riziku vzniku anémie, radíme: 

  • Nevyvážený príjem potravy – strava s nízkym obsahom železa, vitamínu B12, kyseliny listovej a medi. 
  • Črevné poruchy – viaceré črevné ochorenia, ako napríklad Crohnova choroba alebo celiakia ovplyvňujú vstrebávanie živín v tenkom čreve a toto zníženie vstrebávania môže viesť ku vzniku anémie. 
  • Menštruácia – vo všeobecnosti ženy pred menopauzou majú väčšie riziko rozvoja anémie z nedostatku železa ako muži či ženy po menopauze, keďže menštruácia spôsobuje stratu červených krviniek.  
  • Tehotenstvo – tehotenstvo a nedostatočná suplementácia kyseliny listovej a železa zásadne zvyšuje riziko vzniku anémie.  
  • Chronické stavy – stavy ako rakovina, zlyhanie obličiek alebo iný chronický stav, môžu viesť k vyčerpaniu zásoby železa v tele a následnému nedostatku červených krviniek.  
  • Anamnéza určitých infekcií, krvných ochorení a autoimunitných ochorení. 
  • Rodinná anamnéza – ak sa v rodine vyskytuje dedičná forma anémie, ako kosáčikovitá anémia. 
  • Alkoholizmus, vystavenie toxickým chemikáliám a užívanie niektorých liekov môže ovplyvniť tvorbu červených krviniek. 
  • Vrcholové športovanie – telo profesionálnych športovcov si vzhľadom na náročné výkony vyžaduje vyššiu dávku živín.
  • Ľudia starší ako 65 rokov  
  • Detský vek medzi šiestym mesiacom a tromi rokmi a potom pubertálny vek.  

Prečítajte si tiež: 

Možné komplikácie – prečo netreba anémiu zanedbať 

Ak sa anémia nelieči, môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy, ako sú napríklad:  

  • Extrémna únava – ťažká anémia môže pacienta unaviť natoľko, že nedokáže vykonávať každodenné úlohy.  
  • Tehotenské komplikácie – tehotné ženy s anémiou z nedostatku folátu môžu mať väčšiu pravdepodobnosť komplikácií, ako je predčasný pôrod. 
  • Problémy so srdcom – anémia môže viesť k rýchlemu alebo nepravidelnému srdcovému tepu. Ak je človek anemický, jeho srdce pumpuje viac krvi, aby nahradilo nedostatok kyslíka v krvi, čo môže viesť k zväčšeniu srdca alebo srdcovému zlyhaniu.  
  • Predčasné úmrtie – niektoré typy dedičných anémií môžu viesť k život ohrozujúcim komplikáciám. Strata veľkého množstva krvi rýchlo vedie k akútnej ťažkej anémii a môže byť smrteľná. Obzvlášť u starších ľudí je anémia spojená so zvýšeným rizikom úmrtia. 

Diagnostika anémie  

Prvým krokom pri diagnostike anémie je rozhovor s lekárom, ktorý sa zameria na rodinnú anamnézu pacienta, aktuálny zdravotný stav či iné pridružené ochorenia. Následne pacient podstúpi fyzikálne a laboratórne vyšetrenie.  

Pri fyzikálnom vyšetrení lekár posúdi vzhľad kože a slizníc, zhodnotí tepovú frekvenciu, tlak krvi a srdcové a cievne šelesty.  

Laboratórne vyšetrenie zahŕňa kompletný krvný test obraz, ktorým sa vyhodnotia parametre červených krviniek – počet, veľkosť a tvar, parametre bielych krviniek, počet krvných doštičiek a pod.  

Liečba anémie 

Liečba závisí od typu anémie, ktorý určí lekár. Najprv je potrebné zistiť, či je anémia spôsobená zlým stravovaním alebo závažnejším zdravotným problémom.  

Anémia z nedostatku vitamínov  

Ak máte najbežnejšie sa vyskytujúcu formu anémie z nedostatku železa, kyseliny listovej alebo vitamínu B12, pristúpi sa k doplneniu týchto živín stravou, liekmi alebo výživovými doplnkami

Okrem železa je vhodné suplementovať aj vitamín C, ktorý vstrebávanie železa zvyšuje. Poprípade vám môže lekár predpísať liek, ktorý v sebe kombinuje tieto dve látky.

Anémia spôsobená iným ochorením či stratou krvi 

V prípade, že je anémia spôsobená chronickým ochorením, lekári sa zamerajú na liečbu základnej diagnózy, ktorá anémiu často zlepší. Najdôležitejším krokom je preto zistiť zdroj vzniku anémie a zamerať sa na jeho konkrétnu liečbu.  

Liečba anémie spôsobenej akútnou stratou krvi zahŕňa zástavu krvácania a transfúzie červených krviniek. 

Niektorým typom anémie sa dá zabrániť vhodnou prevenciou 

Vzniku mnohých typov anémie nie je možné zabrániť. Avšak v prípade najbežnejšie vyskytujúcich sa typov (anémia z nedostatku železa alebo nedostatku vitamínov) sa dá predísť stravou bohatou na vitamíny a minerály. 

Konkrétne by v nej nemalo chýbať:  

  • Železo – potraviny bohaté na železo sú hovädzie a iné mäso, vnútornosti (pečeň, srdce), morské plody, fazuľa, šošovica, cereálie obohatené o železo či listová zelenina (špenát, kel, brokolica, valeriánka). 
  • Folát – možeme ho nájsť v ovocí a ovocných šťavách, tmavozelenej listovej zelenine, zelenom hrášku, fazuli, arašidoch a obohatených obilných produktoch, ako je chlieb, cereálie, cestoviny a ryža.  
  • Vitamín B12 – na vitamín B12 je bohaté mäso, mliečne výrobky a obohatené cereálne a sójové výrobky.  
  • Vitamín C – medzi potraviny bohaté na vitamín C patria citrusové plody a šťavy, paprika, brokolica, paradajky, melóny a jahody. Vitamín C navyše pomáha zvyšovať vstrebávanie železa.  

Niektoré potraviny naopak môžu vstrebávanie železa znižovať. Ide o súbežnú konzumáciu potravín obsahujúcich tanín (káva, čaje, niektoré korenia) či vápnik (mlieko a mliečne výrobky, vaječné bielka, pozor si treba dávať aj na suplementy obsahujúce vápnik), ktoré je vhodné konzumovať s odstupom aspoň 2 až 3 hodín.  

Viac si o vhodnej strave pri anémii (alebo aj v rámci prevencie) prečítate v tomto článku.

Nie
Nie