Ktorá dietetická stratégia je pri cukrovke 2. typu tá najsprávnejšia? Potešiteľné je, že ich je viac a diabetici sa nemusia trápiť len s jednou diétou. Okrem „počítania sacharidov“ sa zameriame na dve z nich – stredomorskú a DASH diétu.
Všeobecné odporúčania
Všeobecne platí, že aj pri cukrovke 2. typu by mala byť strava pravidelná, vyvážená a pestrá. Mala by pomáhať udržiavať optimálnu hmotnosť a hladinu cukru v krvi v cieľovom rozmedzí. Taktiež by mala mať preukázateľný vplyv na znižovanie rizika komplikácií vrátane poškodenia nervov, kardiovaskulárnych chorôb a mŕtvice.
Diéta diabetikov by mala byť tiež taká, aby ste ju dokázali dodržiavať dlhodobo (čiže bez prísnych obmedzení).
Príklady výživných potravín, ktoré sú vhodné pri cukrovke 2. typu:
- ovocie (kôstkové, citrusové aj bobuľové),
- zelenina (najmä hlúbová, ale aj uhorky, cuketa a špenát),
- celé zrná, orechy a strukoviny,
- hydina (bez kože), ryby a plody mora, chudé červené mäso, tofu, tempeh,
- zdravé tuky (najmä rastlinné oleje),
- nesladené nápoje (voda, káva, čaj, zeleninové šťavy).
Týmto potravinám je dobré sa vyhnúť, alebo ich aspoň obmedziť na minimum:
- mäso s vysokým obsahom tuku,
- plnotučné mliečne výrobky,
- sladkosti,
- sladené nápoje,
- sladidlá,
- spracované potraviny,
- trans-tuky.
Počítanie sacharidov
Počítanie sacharidov je odporúčaná dietetická metóda, ktorá pomáha riadiť hladinu cukru v krvi. Na začiatku je dôležité konzultovať postup s lekárom či dietológom. Starostlivé sledovanie prípustného množstva sacharidov je cestou na udržanie bezpečnej hladiny cukru v krvi počas podávania inzulínových injekcií.
Stredomorská diéta
Stredomorská (alebo mediteránska) diéta je strava, ktorú bežne konzumujú ľudia v stredomorských krajinách. Jej kúzlo spočíva v dôraze na rastlinné potraviny, vrátane olivového oleja, ďalej ryby, plody mora, hydinu, vajcia a mliečne výrobky s obmedzením červeného mäsa.
Tento typ stravy je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu, zdravé tuky a zaručuje nízky príjem nasýtených tukov, trans-tukov a pridaných cukrov.
Výskum z roku 2014 potvrdil, že ľudia s cukrovkou 2. typu pri dodržiavaní stredomorskej diéty majú tendenciu mať nižšiu hladinu cukru v krvi ako ľudia, ktorí dodržiavajú konvenčnú americkú diétu. Podľa ďalšej štúdie môže byť dlhodobé dodržiavanie vzorca stredomorskej stravy spojené s nižším rizikom vzniku diabetu 2. typu až o 20 – 23 % a o 28 – 30 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
DASH diéta
DASH diéta bola pôvodne vyvinutá pre ľudí s hypertenziou. Je podobne založená na rastlinných potravinách, rybách, hydine a nízkotučných mliečnych výrobkoch. Dôležité je obmedzenie červeného mäsa, sladkostí a potravín s vysokým obsahom pridaného cukru, nasýtených tukov a sodíka.
Vedci odporúčajú DASH diétu ako nutrične bohatý a udržateľný stravovací plán pre manažment diabetu. Okrem toho ďalšia štúdia, ktorá trvala 12 týždňov, preukázala významné zníženie hladín cholesterolu a triglyceridov u diabetikov. DASH diéta môže byť nápomocná aj pri dlhodobej ochrane pred komplikáciami súvisiacimi s cukrovkou.