protizápalové potraviny (losos, čučoriedky, špenát...)

Stravovanie a psoriáza – ktorým potravinám sa radšej vyhnúť?

Na priebeh psoriázy vplýva mnoho faktorov, medzi ktoré patrí aj strava. Zmena stravovacích návykov dokáže zlepšiť kvalitu života psoriatikov. Ktoré potraviny sú vhodné pre ľudí s psoriázou a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

Psoriáza je chronické neinfekčné zápalové ochorenie kože. Na jeho priebeh vplýva genetika, imunita, prostredie, psychika ale aj strava.

Jedným z najbežnejších spúšťačov psoriázy je stres. Prečítajte si, ako efektívne bojovať so stresom a zmierniť prejavy psoriázy.

Zdravý životný štýl a vyvážená diéta sú vhodné pre každého, nielen pre psoriatikov. Vyvážená strava by mala obsahovať dostatok bielkovín, zeleniny, ovocia, zdravých tukov a vlákniny.

Správna strava vám môže pomôcť zmierniť príznaky psoriázy alebo psoriatickej artritídy a lepšie ich zvládať.

Aj keď neexistuje žiadna konkrétna diéta pre psoriatikov, existujú potraviny, ktoré dokážu zlepšiť alebo zhoršiť zápalové reakcie pri ochoreniach, ako cukrovka, artritída, srdcové ochorenia či práve psoriáza.

Ktorým potravinám sa pri psoriáze treba vyhýbať?

Ako to už pri strave býva, každému môže vyhovovať niečo iné. Niektorým psoriatikom sa zhoršuje stav pokožky po rajčinách, baklažáne, mliečnych výrobkoch či potravinách, ktoré obsahujú lepok, mnohým však tieto potraviny nerobia problém.

Vo všeobecnosti ale platí, že ak máte psoriázu, mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré podporujú zápalové reakcie v tele. Ide o potraviny obsahujúce veľké množstvo cukrov a tukov či vysoko spracované potraviny

Patria medzi ne:

  • výrobky z rafinovaného cukru (sladkosti, sladké nápoje, sladké pečivo, biely chlieb, cestoviny, zákusky, raňajkové cereálie…),
  • spracované mäsové výrobky (klobása, saláma, párky...),
  • tučné červené mäso,
  • vyprážané jedlá,
  • mliečne výrobky s vysokým podielom tuku,
  • živočíšny tuk atď.

Okrem týchto potravín by ste sa mali vyhýbať aj alkoholu a fajčeniu, ktoré môžu prejavy psoriázy zhoršiť. Oba tieto zlozvyky negatívne vplývajú na črevný mikrobióm, čo môže zhoršiť zápalové procesy.

Ktoré potraviny sú vhodné?

Potraviny, ktoré potláčajú zápal, obsahujú množstvo prírodných antioxidantov a vitamínov. Sú to napríklad:

  • bobuľové ovocie, maliny, pomaranče, hrozno,
  • zelenina, najmä brokolica, špenát, kel, paprika,
  • ryby s vysokým obsahom tuku (losos, tuniak, makrely, sardinky),
  • oriešky,
  • zelený čaj, káva, kakao,
  • olivový olej.

Tak ako pri mnohých ďalších ochoreniach, aj pri psoriáze je vhodná stredomorská diéta, ktorá je bohatá na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Kladie dôraz na rastlinné potraviny, celozrnné pečivo, ryby a hydinu, pričom neobsahuje veľa červeného mäsa, nasýtených tukov a pridaných cukrov.

POZOR: Vyhnite sa tiež zázračným diétam, ktorými si môžete viac uškodiť ako pomôcť. Ideálne je odsledovať si, ktoré potraviny vám vyhovujú a ktoré nie, a neexperimentovať.

Nezabúdajte ani na pohyb

Okrem zdravej stravy nezabúdajte ani na pohyb. Fyzická aktivita má mnoho výhod, vrátane toho, že vám pomôže udržať si zdravé srdce.

Problémy so srdcom sú jednou z najčastejších komplikácií spojených so psoriázou.

Navyše, ľudia s nadváhou môžu mať horšie prejavy psoriázy (nie je to však pravidlom). Zmena jedálnička a cvičenie vám môže pomôcť aj schudnúť, čo môže zabezpečiť zlepšenie prejavov psoriázy.

Modrý banner? 
Nie
Nie