Cholesterol je tuková látka, ktorá je pre život a fungovanie organizmu nevyhnutná. V našom tele sa nachádza v každej bunke, no ak je ho prebytok, môže spôsobovať vážne problémy. O to horšie, že zvýšený cholesterol nebolí a človek nemusí vedieť, že sa v jeho organizme niečo deje. Práve preto je dôležitá prevencia a sledovanie hladiny tzv. „zlého“ cholesterolu, ktorý sa označuje aj LDL cholesterol.
Čo je to cholesterol a akú má v tele úlohu?
Cholesterol je lipid zo skupiny steroidov a je to životne dôležitá látka, ktorá je prirodzenou súčasťou nášho tela. Nachádza sa dokonca vo všetkých tkanivách vrátane krvi. Je tiež nevyhnutný pre tvorbu hormónov a žlčových kyselín. Tvorí sa teda priamo v tele, no môžeme ho prijímať aj zo stravy.
Cholesterol však nie je len jeden pojem – delíme ho na takzvaný „dobrý“ a „zlý“ cholesterol. V tele cholesterol prenášajú látky zvané lipoproteíny (spojenie lipidov a proteínov). Lipoproteíny následne rozdeľujeme podľa hustoty na:
- HDL (z angl. high density lipoproteins):
Týmto pojmom označujeme lipoproteíny s vysokou hustotou, ktoré dokážu na seba naviazať prebytočný cholesterol a dopraviť ho z krvného riečiska späť do pečene. Hovoríme preto o „dobrom“ cholesterole. Zvýšené hladiny HDL znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
- LDL (z angl. low density lipoproteins):
Týmto pojmom označujeme lipoproteíny s nízkou hustotou a práve tie sú problematické. Cholesterol totiž prenášajú do tkanív, a tak ostáva v tele. Zvýšené hladiny LDL zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Čo spôsobuje nadbytok LDL cholesterolu?
Ak sa v tele nachádza nadbytok LDL cholesterolu, začína sa usádzať na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Tento jav nazývame ateroskleróza (kôrnatenie tepien). Postupné zužovanie až upchatie ciev tukovými usadeninami LDL cholesterolu môže vyústiť do závažných zdravotných komplikácií akými sú infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín a podobne.
Zvýšený cholesterol je vo všeobecnosti najzávažnejším rizikovým faktorom srdcovocievnych chorôb.
Príčiny a rizikové faktory zvýšeného cholesterolu
O zvýšenom cholesterole sa najčastejšie hovorí v spojitosti s nezdravým životným štýlom, no tento jav môže mať na svedomí aj genetika. Medzi základné rizikové faktory radíme:
- diabetes,
- hypertenziu,
- obezitu,
- nízky HDL cholesterol,
- nedostatok fyzickej aktivity,
- nedostatočný príjem ovocia a zeleniny,
- konzumáciu alkoholu a fajčenie,
- psychosociálne faktory.
V niektorých prípadoch môžu mať ľudia zvýšenú hladinu cholesterolu od narodenia, čo nazývame familiárna hypercholesterolémia. Štatistiky udávajú, že týmto ochorením trpí jedno z 300 detí, takže ide o pomerne častú genetickú poruchu. Práve preto je dôležité na preventívnych prehliadkach sledovať hladinu cholesterolu aj u detí, pretože včasným podchytením ochorenia sa dokáže predchádzať mnohým komplikáciám.
Vypočujte si:
Diagnostika zvýšeného cholesterolu
Hladina cholesterolu v krvi sa dá zistiť jednoducho – stačí preventívna prehliadka u všeobecného lekára, ktorý vám odoberie vzorku krvi a pošle ju na rozbor. Tento úkon je plne hradený zdravotnými poisťovňami a mal by byť súčasťou pravidelnej preventívnej prehliadky.
Odber krvi sa absolvuje vždy ráno a nalačno. Rôzne jedlá by totiž mohli ovplyvniť výsledky – práve preto sa odporúča, aby ste sa aj deň vopred stravovali ako zvyčajne, pretože len tak budú výsledky čo najpresnejšie. Odber krvi sa neodporúča absolvovať napríklad po oslave, kedy ste konzumovali väčšie množstvo mastných jedál či alkohol.
Hodnoty cholesterolu
Cholesterol sa meria v jednotkách milimol na liter, pričom jednotka mol sa využíva predovšetkým na výpočet častíc, ktorých je obrovské množstvo.
Referenčné hodnoty celkového cholesterolu u zdravého človeka sú 5,0 mmol/l. Hladina „zlého“ LDL cholesterolu by mala byť pod 3,0 mmol/l a „dobrého“ HDL cholesterolu nad 1,0 mmol/l u mužov a nad 1,2 mmol/l u žien.
Zdravý človek:
Ak ste zdravý a máte mierne zvýšenú hladinu cholesterolu, netreba hneď prepadať panike. V ideálnom prípade treba absolvovať doplňujúce vyšetrenie, ktoré odhalí hodnoty ďalších parametrov.
Človek po infarkte myokardu:
Pacienti po infarkte myokardu sú rizikovejší z hľadiska kardiovaskulárnych ochorení, a preto je u nich vyšší klinický benefit z redukcie hladín LDL cholesterolu aspoň o 50 %, pričom hladina LDL cholesterolu by nemala byť vyššia ako 1,4 mmol/l.
U zdravého človeka by hladina celkového cholesterolu v krvi mala byť menej ako 5,0 mmol/l, hladina LDL cholesterolu pod 3,0 mmol/l a hladina HDL cholesterolu nad 1 mmol/l.
Liečba zvýšeného cholesterolu
Diagnostikou sa však cesta nekončí, pretože prípadný zvýšený cholesterol treba liečiť, a to dlhodobým užívaním liekov. Keďže zvýšený cholesterol nevidíte ani necítite, netreba sa nechať zmiasť pocitom, že všetko je v poriadku. Ak vám lekár predpísal lieky, užívajte ich podľa jeho inštrukcií. Nevyhnutnou súčasťou liečby je aj pohyb, optimalizácia telesnej hmotnosti a úprava jedálnička.
Liečba zvýšeného cholesterolu sa považuje za jednu z veľmi dôležitých foriem prevencie vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Zjednodušene povedané, ak budete hladinu LDL cholesterolu udržiavať na optimálnej úrovni, znížite tým riziko napríklad infarktu myokardu či cievnej mozgovej príhody.
Ako sa stravovať ak máte zvýšenú hladinu cholesterolu?
Keďže cholesterol prijímame zo stravy, je nevyhnutné vedieť rozlišovať potraviny na tie vhodné a nevhodné. Pacienti so zvýšeným LDL cholesterolom by mali prijímať predovšetkým tzv. zdravé tuky (s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín). Nájdete ich v rastlinných olejoch ako olivovom a repkovom, v rybách (najmä morských), orechoch či avokáde.
Čomu sa naopak vyhýbať? Rozhodne nasýteným mastným tukom, ktoré nájdete v jedle z rýchleho občerstvenia, vo vyprážaných jedlách, tučnom mäse, údeninách, slanine, tučných syroch, plnotučnom mlieku či masle. Je odporúčané vyhýbať sa sladkostiam, pretože často obsahujú okrem množstva cukru aj cholesterol.
Okrem zdravých tukov je dôležité dbať aj na zvýšený príjem ovocia a zeleniny – okrem vitamínov a iných látok obsahujú aj vlákninu, ktorá dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Pomôcť môžu aj ovsené vločky, celozrnné pečivo či strukoviny, ktoré tiež obsahujú vlákninu.
- zdroje a referencie
-
https://www.solen.sk/storage/file/article/fc86c30cb74521641dbd885866bee839.pdf
https://www.solen.sk/storage/file/article/0ca010e47e0e640c3a72d952134fd29c.pdf
https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/getting-a-cholesterol-test
https://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
https://www.repatha.com/why-lower-ldl
SVK-NP-0823-80002 Dátum prípravy materiálu: august 2023
Článok objednaný spoločnosťou Amgen Slovakia, s.r.o.
Pripravené v spolupráci s MUDr. Ivanou Šoóšovou, PhD., FESC