Pre ľudí s hypersenzitívnou pneumonitídou je veľmi dôležité sa starať o svoje celkové zdravie. To zahŕňa zdravý životný štýl a s ním spojené dodržiavanie zásad zdravého stravovania, pravidelnú fyzickú aktivitu, očkovanie, ukončenie fajčenia a dbanie na kvalitu vdychovaného ovzdušia.
Hypersenzitívna pneumonitída (HP) sa radí medzi ochorenia, ktoré v prípade, že nie sú dobre zvládnuté, môžu spôsobiť zjazvenie (fibrózu) pľúc. Ide o zriedkavé ochorenie vyvolané prehnanou imunitnou reakciou na alergény v prostredí, vyvolávajúce zápal v pľúcach.
Aj keď sa ochorenie prejaví len u 2 až 3 ľudí na 100 000 jedincov ročne, sú ľudia, u ktorých je zvýšená šanca na vznik HP (farmári, chovatelia vtákov, maliari, chemici...). Okrem snahy vylúčiť alergény zo svojho prostredia a liečby je nevyhnutné ochoreniu prispôsobiť aj životný štýl.
Udržiavanie zdravého BMI
Udržiavanie zdravej hmotnosti je pre ľudí s pľúcnymi chorobami dôležité. Nadmerná hmotnosť môže zvýšiť dýchavičnosť a zaťažiť srdce, zatiaľ čo podváha môže znížiť energetickú hladinu a zvýšiť náchylnosť k infekciám.
Preto je potrebné dosiahnuť a udržiavať zdravý index telesnej hmotnosti (BMI – body mass index). Cieľové hodnoty pre BMI sú od 19 až 25. Pri hodnotách od 25 do 30 je vhodné už mierne upraviť svoje návyky.
Zdravé stravovanie (nielen) pre ľudí s hypersenzitívnou pneumonitídou
Medzi zásady zdravého stravovania patrí vyvážená strava s dostatkom bielkovín, čerstvého ovocia a zeleniny. Bielkoviny sú stavebnou jednotkou tela. Pomáhajú pri hojení a znižujú stratu svalovej hmoty.
Konzumácia menších porcií viackrát denne
Odporúča sa konzumovať niekoľko malých jedál s vysokou výživovou hodnotou. Jedenie veľkých porcií jedla môže spôsobiť, že sa človek bude cítiť príliš plný, a to môže viesť k obmedzeniu plného nafúknutia pľúc a sťaženiu dýchania.
Konzumácia menších porcií zaručí, že žalúdok bude menej plný a zostane viac priestoru pre rozšírenie pľúc. Hlavné jedlo sa odporúča jesť ráno, aby ste mali viac energie po celý deň.
Obmedzenie príjmu sodíka
Sodík môže spôsobiť zadržiavanie tekutín, a tým narušiť dýchanie. Preto by sa mala sledovať denná spotreba sodíka, obzvlášť ak pacient užíva kortikosteroidy alebo má vysoký krvný tlak či problémy so srdcom. Denný príjem sodíka by nemal predstavovať viac ako 2 400 mg.
Kuchynská soľ je najbežnejším zdrojom sodíka v našej strave. Jedna čajová lyžička kuchynskej soli obsahuje 2 000 mg sodíka. Väčšina potravín v strave by mala byť nesolená a nespracovaná.
Potraviny, ktoré majú obzvlášť vysoký obsah sodíka, zahŕňajú: sardinky, čipsy, praclíky, orechy, šunku, párky, slaninu, klobásy, slané bravčové mäso, veľa druhov pečiva a chlieb, konzervované potraviny, kečup, horčicu či sójovú omáčku.
Príjem sacharidov
Sacharidy by mali pochádzať z čerstvého ovocia a zeleniny, a nie zo spracovaných potravín s vysokým obsahom cukru alebo škrobu, ktoré obsahujú viac kalórií a menej živín.
Vláknina
Vláknina podporuje procesy trávenia a činnosť čriev a mala by byť súčasťou jedálnička. Vláknina sa nachádza napríklad v celozrnných pšeničných, ovsených a otrubových výrobkoch, ovocí, zelenine a fazuli. Na druhej strane, vysoký obsah vlákniny môže spôsobovať plynatosť, ktorá môže zvýšiť dýchavicu.
Odporúča sa obmedziť aj nápoje s obsahom kofeínu. Kofeín môže interagovať s niektorými liekmi a spôsobiť nepokoj alebo nervozitu. Taktiež je vhodné obmedziť aj alkoholické nápoje, ktoré (okrem iného) negatívne ovplyvňujú spánok.
V prípade refluxu by sa mali obmedziť jedlá, ktoré zvyšujú kyslosť v žalúdku (príliš korenisté jedlá, kofeín a alkohol). Neodporúča sa ležať minimálne dve hodiny po jedle, aby nedošlo k refluxu.
Očkovanie
Keďže HP spôsobuje zníženú funkciu pľúc, odporúča sa očkovanie bežnými pneumokokovými vakcínami ako aj vakcínami proti chrípke a COVID-19. Cieľom je, aby sa pacient vyhol pľúcnym infekciám, ktoré môžu túto zníženú funkciu pľúc zhoršiť.
Fyzická aktivita
Pravidelná pohybová aktivita pre pacientov s HP je veľmi prospešná. Pred začatím akéhokoľvek cvičebného programu je dôležité opýtať sa svojho lekára, aká úroveň fyzickej aktivity je pre pacienta vhodná.
Fajčenie
Ako to býva pri všetkých pľúcnych ochoreniach, najdôležitejším krokom je prestať fajčiť, aby sa progres ochorenia spomalil. Pasívne fajčenie môže byť rovnako škodlivé. Aj keď fajčenie nezvyšuje riziko vzniku hypersenzitívnej pneumonitídy, niektoré štúdie naznačujú, že fajčenie môže zhoršiť ochorenie a skrátiť prežívanie pacienta v porovnaní s nefajčiarmi. Zvýšené je aj riziko rakoviny pľúc u fajčiarov s chronickým typom hypersenzitívnej pneumonitídy.
Čisté ovzdušie
V prípade hypersenzitívnej pneumonitídy je na zníženie expozície alergénu potrebné venovať zvýšenú pozornosť kvalite vdychovaného vzduchu. Existuje mnoho spôsobov, ako je možné chrániť svoje ovzdušie doma a riešiť kvalitu ovzdušia pri práci.
Odporúča sa aj návšteva rehabilitačného centra či rôzne kúpeľné pobyty. Opýtajte sa lekára na dostupné možnosti, určite vám rád poradí.