sstdClass Object ( [uid] => 0 [hostname] => 3.226.72.194 [roles] => Array ( [1] => anonymous user ) [cache] => 0 )
zelenina so stetoskopom v tvare srdca

Nielen sladkosti, ale aj nezdravý životný štýl je príčinou vzniku cukrovky 2. typu

Autor: 
Angelika Kutišová

Ako sa stravovať, aby sme sa vyhli cukrovke? Nejesť sladké – to by bola automatická odpoveď mnohých. Nejesť sladké však nestačí. Pravda je niekde inde a v tomto článku si vysvetlíme, prečo je to tak. Uvedené informácie však môžu byť rovnako praktické aj pre tých, ktorým už bola diagnostikovaná cukrovka a chcú predísť jej zhoršovaniu.

Cukrovka 2.typu nevzniká iba preto, že človek pojedá veľa sladkostí. Naopak – vzniká aj v takom prípade, ak človek neje žiadne sladkosti, no zato konzumuje iné potraviny, ktoré rovnako vedú ku vzniku tohto metabolického ochorenia.

Diabetes 2. typu sa ešte pred generáciami považoval za starecké ochorenie, hovorilo sa mu „starecká cukrovka“. Dnes je všetko inak – cukrovku 2. typu majú aj deti a mladí ľudia. Ich spoločným menovateľom nie je ani vek a ani pohlavie, ale životný štýl.

Pod pojmom životný štýl netreba hľadať žiadne zázraky, premotivovaných športovcov alebo extrémistov v strave. Je to jednoducho spôsob života, akým žijeme. Patrí sem hlavne pohyb a strava. Ešte skôr, ako by ste povedali, že nemáte radi šport, počkajte. Nehovoríme o športe, hovoríme o pohybe.

Uveďme si zjednodušený príklad: štandardný deň moderného človeka

Problém č. 1: Minimum pohybu

Ráno sa zobudí, dá si raňajky, kávu a sadne si do auta. Autom sa premiestni na miesto výkonu práce, ktoré je často neúmerne blízko vo vzťahu k času, ktorý strávi v zápchach (sedením vo vozidle).

Nasleduje 8 – 10 hodín práce, ktorá často pozostáva zo sedenia za počítačom, na poradách či za prístrojom. Alebo človek stojí na jednom mieste, napríklad pri pokladni a v obchode.

Pohyb ako taký absentuje. Počet krokov ledva dosiahne pár stoviek a človek po takomto dní padá od únavy na gauč, prípadne na stoličku v kuchyni v tesnej blízkosti špajze či chladničky.

Únava plodí únavu. Určite ste to zažili, že čím viac ležíte, tým viac ste unavení. Platí to aj pre bežnú rutinu pracovného týždňa a funguje to jednoducho tak, že ak si čas sami pre seba neurobíme, tak ho nenájdeme.

Problém č. 2: Nezdravá strava

Neraz sa stáva, že sa popri tomto spôsobe života stravujeme v rýchlych občerstveniach alebo vo vývarovniach, ktoré ponúkajú tradičnú slovenskú kuchyňu „ako od mamičky“. V takýchto jedlách nemáme žiadnu kontrolu nad použitými surovinami, ani čo sa týka ich kvality, ani kvantity.

Navyše, tradičná slovenský kuchyňa je naviazaná na klasické slovenské pracovné povinnosti a zvyklosti minulých storočí. Raňajky, celodenná (väčšinou manuálna) práca v prírode a večera. Nie ako súčasť piatich jedál sediac celý deň na stoličke.

Zároveň tu narážame aj na jedlá, ktoré môžu byť príčinou vzniku cukrovky 2. typu:

  • veľa tučného jedla,
  • veľa skrytých tukov (pri príprave v reštauráciách, z kupovaných hotových potravín),
  • nevhodné kombinácie ťažkých a priemyselne vyrábaných príloh spolu s mastným jedlom,
  • extrémne málo zeleniny a rastlinnej stravy (surovej či varenej).

Takáto strava vedie ku vzniku cukrovky 2. typu rovnako rýchlo ako sladkosti.

Ako sa teda stravovať, aby sme nedostali cukrovku? Alebo znížili riziko jej vzniku, ak máme prediabetes?

Toto sú základné piliere, o ktoré by sme sa mali opierať, ak sa chceme vyhnúť diabetu (a zároveň ďalším civilizačným ochoreniam, ktoré sú dôsledkom vyššie popísaného životného štýlu).

  • Zahoďte salámy, slaniny a ostatne mäsové výrobky z obchodu (napríklad také údeniny obsahujú množstvo soli, ktorá zvyšuje krvný tlak).
  • Nekupujte si pečivo. Upečte si ho.
  • Ako prvé si naložte na tanier zeleninu. Polovicu taniera založte vždy čerstvou zeleninou, nech sú to raňajky, obedy alebo večere.
  • Nejedzte každý deň mäso (za mäso sa ráta aj slanina, klobása a aj ryby). Na internete nájdete množstvo vegetariánskych receptov, ktoré sú výdatné, zdravé a aj chutné.
  • Namiesto mäsa môžete použiť rôzne druhy strukovín – obsahujú dôležitú vlákninu, ktorá napomáha znižovaniu „zlého“ LDL cholesterolu.
  • Vyskúšajte aj rôzne druhy syrov a mliečnych výrobkov.
  • Vymeňte biele cestoviny za celozrnné alebo strukovinové, prípadne si ich uvarte doma z kombinácie rôznych múk s vyšším obsahom vlákniny.
  • Nedémonizujte sacharidy. Sacharidy nie sú len koláče a pečivo.
  • Naopak – nejedzte každý deň mäsové výrobky, pri ktorých nemáte žiadnu kontrolu nad príjmom tukov.
  • Pamätajte si: domáce neznamená vždy zdravé.
Modrý banner? 
Nie

Videá s odborníkmi

Viete, že pri cukrovke hrozia pridružené zdravotné komplikácie – najmä srdca, ciev a obličiek?
Oslovili sme preto odborníkov a natočili sériu videí, v ktorej sa dozviete viac o tom, ako týmto komplikáciám predchádzať a ako ich liečiť.
V interaktívnom nástroji si sami vyberáte, ktoré video a téma vás zaujíma.

SPUSTIŤ VIDEÁ

Nie