Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) je rozšírené očné ochorenie, ktoré postihuje ľudí v staršom veku. Spočiatku sa prejavuje nenápadne, no pokročilá vlhká forma môže vyústiť až do čiastočnej či úplnej slepoty. Okrem včasnej diagnostiky a liečby má svoj význam aj prevencia, ktorej súčasťou je vhodná strava.
Prečo vzniká ochorenie VPDM?
Vekom podmienená degenerácia makuly je chronické očné ochorenie, pri ktorom dochádza k degenerácii buniek sietnice. Konkrétne ide o bunky v makule a jej okolí, pričom makula je miesto najostrejšieho videnia.
Pri pokročilej forme ochorenia preto starší ľudia prichádzajú o centrálne videnie a každodenné aktivity sa pre nich stávajú problémom. VPDM je dokonca vo vyspelých štátoch ochorenie, ktoré najčastejšie vedie k strate centrálneho videnia.
Ochorenie nemá jasnú príčinu – spôsobuje ho kombinácia niekoľkých faktorov. Niektoré rizikové faktory ako vek, pohlavie, genetika či rasa sa samozrejme nedajú ovplyvniť. Medzi tie, ktoré sa dajú zmeniť, patria:
- nedostatok antioxidantov v potrave,
- nadmerné vystavovanie sa slnku, ale aj modrému svetlu z obrazoviek,
- fajčenie (štyrikrát vyššie riziko oproti nefajčiarom),
- vysoký krvný tlak,
- zvýšený cholesterol,
- obezita či cukrovka.
V najbližších riadkoch sa pozrieme práve na stravu a na to, ako by mala ideálne vyzerať. Viac si o samotnom ochorení (príznakoch, diagnostike či liečbe) môžete prečítať v tomto článku.
Strava a vekom podmienená degenerácia makuly
Prepojenie stravy a ochorenia VPDM má svoje logické opodstatnenie. Pri vekom podmienenej degenerácii makuly dochádza k poškodeniu buniek sietnice. Existujú však látky, ktoré dokážu tento proces spomaliť – nazývame ich antioxidanty.
Antioxidanty v strave
Antioxidanty sú látky, ktoré majú nespočetné množstvo benefitov. Majú schopnosť neutralizovať škodlivé voľné radikály, ktoré dokážu poškodzovať bunky nášho tela. Konkrétne pri VPDM sa v sietnici kvôli oxidačnému stresu tvorí viac voľných radikálov a ich negatívny účinok vedia spomaliť práve antioxidanty.
Silnými antioxidantmi sú niektoré karotenoidy (luteín a zeaxantín), vitamíny, ale aj minerály ako zinok a meď. V ktorých konkrétnych potravinách ich nájdeme?
Potraviny bohaté na prírodné antioxidanty
- Vitamín C: citrusové plody, bobuľové ovocie, melón, brokolica, paradajky, kapusta, zemiaky.
- Vitamín E: rastlinné oleje, mandle, pistáciové oriešky, arašidy, pšeničné klíčky, celozrnné výrobky, okrúhlica a mango.
- Beta-karotén: mrkva, bataty, špenát, tmavá zelená listová zelenina, melón, žltý melón, zimná tekvica a marhule.
- Zinok: kuracie a bravčové mäso, pečeň, vajcia, pšeničné klíčky, ovsené vločky a morské plody.
- Meď: pečeň, kakaové bôby, orechy, celozrnné výrobky, morské plody a sušené ovocie.
- Karotenoid luteín: špenát, kučeravý kel, kapusta, mangold, horčičné listy, kôpor a červená paprika.
- Karotenoid zeaxantín: oranžová paprika, brokolica, žltá kukurica, goji, tmavá listová zelenina, mandarínky, pomaranče a kvalitné domáce vajcia.
Špeciálny dôraz treba klásť najmä na posledné dve látky, ktoré sú pre zdravie očí nevyhnutné. Potraviny bohaté na luteín a zeaxantín rozoznáte ľahko podľa sýtej žltej, oranžovej či červenej farby. Významným zdrojom je aj zelená listová zelenina.
Vyššie spomínané látky sa dajú dopĺňať aj prostredníctvom doplnkov stravy, no tie sa podávajú najmä pacientom s potvrdenou suchou formou VPDM, aby sa telu dodali v potrebných dávkach. V rámci prevencie je však ideálne (a pre telo prirodzenejšie) prijímať antioxidanty zo stravy.
Ktorým potravinám sa treba vyhýbať?
V prípade vekom podmienenej degenerácie makuly sa treba vyhýbať rovnakým potravinám ako pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Dôvod je ten, že nezdravé potraviny prispievajú k zanášaniu ciev a ich postupnému zužovaniu, čo môže viesť k vážnym ochoreniam. V prípade ciev v oku je to podobné. Vyhýbať sa preto treba:
- spracovaným potravinám, ktoré obsahujú trans-mastné kyseliny,
- palmovému oleju (nachádza sa v mnohých sladkostiach a snackoch),
- maslu, bravčovej masti, margarínom,
- plnotučným mliečnym výrobkom,
- mastným druhom mäsa (najmä bravčové), červené mäso len s mierou,
- vajíčka sa síce odporúčajú, no tiež ich treba konzumovať s mierou (max. 6 za týždeň).
Netreba zabúdať, že zdravá a vyvážená strava je len jedným z krokov prevencie VPDM. Okrem nej je ideálne vyhýbať sa fajčeniu, snažiť sa udržiavať si optimálnu váhu a sledovať hladinu cholesterolu v krvi. Nevyhnutné sú pravidelné vyšetrenia u očného lekára a pomôže aj nosenie okuliarov s UV filtrom, ktoré chránia zrak.
- Zdroje a referencie
-
https://www.macularsociety.org/support/practical-guides/healthy-living/nutrition/
https://www.sightmatters.com/article-detail-topics/eye-health-foods
https://www.brighamandwomens.org/patients-and-families/meals-and-nutrition/bwh-nutrition-and-wellness-hub/special-topics/macular-degeneration
https://www.solen.cz/pdfs/med/2009/02/07.pdf
PP-EYL-SK-0225-1 6/2021