Ak vám nedávno lekár oznámil, že máte cukrovku 2. typu, jednou z prvých vecí, na ktoré budete myslieť, je strava. Ako sa stravovať, aby mi hladina cukru nekolísala? Ktoré potraviny sú vhodné a ktoré naopak škodia? Budete musieť zmeniť celý svoj jedálniček? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa zorientovať v oblasti zvanej zdravá strava.
Nové úlohy, ktoré súvisia s metabolickým ochorením akým je cukrovka, môžu byť spočiatku frustrujúce. Najmä ak ide o stravu, pretože na internete nájdete more informácií. Častokrát však protichodných.
Taká či onaká diéta pre vás vôbec nemusí byť vhodná a keďže ide o zdravie, neodporúčame experimentovať. Diéty môžu byť vhodné krátkodobo, no väčšina z nás sú „všežravci“ a máme tendenciu skĺznuť k overenému stereotypu. Špeciálna diéta pre diabetikov ani neexistuje.
Každému z nás vyhovuje niečo iné a pravdepodobne chvíľu potrvá, kým nájdete svoju overenú skladbu jedálnička. Toto sú však základné princípy, ktorých by ste sa mali držať.
Prečítajte si tiež:
-
Stanovte si cieľ
Ak chcete zmeniť trvalo a udržateľne svoj jedálniček, pomôcť vám môžu určité ciele. Budú slúžiť ako motivácia. Príklad:
- „Chcem dosiahnuť určitú hladinu cukru v krvi.“
- „Chcem znížiť svoju hladinu cholesterolu v krvi.“
- „Chcem optimálny krvný tlak.“
- „Chcem dosiahnuť zdravú váhu.“
- „Chcem dostať svoju cukrovku pod kontrolu (remisia).“
Ak budete mať pred očami väčší cieľ, ľahšie sa vám budú robiť menšie kroky na dennodennej báze. Vždy je však v poriadku vyhľadať pomoc, či už sa obrátite na diabetológa, dietológa, všeobecného lekára, rodinu alebo priateľov.
-
Nejedzte nič, čo by vaša stará mama nepoznala ako jedlo
Toto jednoduché pravidlo vás vráti k základným potravinám. Znamená to eliminovať z jedálnička čo najviac vysoko priemyselne spracovaných produktov, hotových výrobkov a polotovarov. Dokonca aj tie, ktoré sú označované ako domáce.
Prečo? Vysoko spracované jedlá sú plné skrytých cukrov, soli, aditív, konzervantov a iných látok, ktoré vaše telo nepotrebuje. Navyše tým prijímate nadbytočné kalórie a vaša hmotnosť sa pri takomto jedálničku bude zvyšovať, pričom obezita vedie k mnohým zdravotným komplikáciám.
-
Dbajte na vyváženosť
Tento pojem ste už určite počuli – viete však, čo to je? Vyvážená strava znamená, že vaše celodenné jedlo obsahuje dostatočné množstvo makroživín, mikroživín a vlákniny.
Makroživiny sú zložky stravy, ktoré prijímame vo väčšom množstve, napríklad v gramoch, a sú to:
- bielkoviny,
- sacharidy,
Mikroživiny alebo mikronutrienty prijímame v malých dávkach, v mili – alebo v nanogramoch a sú to hlavne:
- vitamíny,
- minerálne látky,
- stopové prvky.
Vláknina je zložka, ktorá je sama o sebe sacharidom, no treba jej venovať osobitú pozornosť a prijímať ju v čo najrozmanitejšej podobe (zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, orechy a semená...).
Ako spoznať vlastný vyvážený pomer?
Množstvo makronutrientov sa nastavuje pre každého individuálne, pretože záleží od postavy, aktivít a denného režimu každého človeka. Pomôcť vám môžu nasledujúce pravidlá.
- Jedzte toľko gramov bielkovín, koľko máte hmotnosť bez nadbytočného tuku.
- Jedzte toľko gramov tukov, koľko máte hmotnosť bez nadbytočného tuku.
- Jedzte toľko gramov sacharidov, ako je štvornásobok vašej hmotnosti bez nadbytočného tuku.
Nezabudnite však na predchádzajúce pravidlo – vyberajte jedlá zo základných surovín a navyše dbajte o to, aby aspoň polovica vášho taniera bola tvorená rastlinnými zložkami, akou je zelenina, strukoviny, orechy, semiačka a ovocie.
-
Sumár: držte sa týchto zlatých pravidiel
Ako diabetik by ste sa mali držať týchto základných pravidiel.
- Vyberajte si jedlá zo základných surovín.
- Jedzte adekvátne množstvo (jedzte pomaly a neprejedajte sa).
- Dbajte na to, aby minimálne polovicu z celodenného príjmu tvorila rastlinná strava.
- Jedzte v rovnakých časoch a nevynechávajte chody.